BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKANLIKTAN HER İLE EN AZ BİR GEZİCİ KÜTÜPHANE

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Kısa bir süre içerisinde, her ilimizde en azından bir tane gezici kütüphane olmasını arzu ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 400 bin insanın ayağına gezici kütüphane götürdük. Gezici kütüphaneleri 81 ilimizde artırarak, çok sayıda insanın kitapla daha yakın olmasını sağlayacağız.” 

Bakan Numan Kurtulmuş: “Kütüphanelerimizin sadece fiziki mekânlarının düzeltilmesi, kitap sayısının artırılması değil; aynı zamanda, kütüphanelerimizin kullandığı teknolojik imkânların da artırılması için gayret sarf ediyoruz.” 

Bakan Kurtulmuş: “Eşekli kütüphaneci olarak anılan merhum Mustafa Güzelgöz’ün açmış olduğu yolda yürüyoruz. Merkepli kütüphaneciler değil; ama otobüslü kütüphaneciler köylere gidecekler ve oradaki kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın emrinde, hizmetinde olacaklar.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 44 gezici kütüphane aracına, 10 yeni araç daha eklendi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un anahtarlarını törenle teslim ettiği otobüsler Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bingöl, Çanakkale, Kastamonu, Kırıkkale, Mersin ve Yalova’da vatandaşların kullanımına sunulmak üzere yola çıktı.

“İnsan kütüphaneye gidemiyorsa, kütüphane insanın ayağına gelir” ilkesiyle hizmete sunulan yeni araçların teslim töreninde konuşan Bakan Numan Kurtulmuş, gezici kütüphaneleri geçtiğimiz yıl 400 bin insanın ayağına ulaştırdıklarını söyleyerek, “Kısa bir süre içerisinde, her ilimizde en azından bir tane gezici kütüphane olmasını arzu ediyoruz.” dedi. 

Kütüphanelerin sadece fiziki mekânlarının düzeltilmesi ve kitap sayılarının artırılmasının yanı sıra kütüphanelerde kullanılan teknolojik imkânların da artırılması için gayret sarf ettiklerine vurgu yapan Bakan Numan Kurtulmuş, KOHA (Kütüphane Otomasyon Sistemi) isimli elektronik sistem ile kütüphaneleri e-devlet uygulamasına entegre ettiklerini kaydetti. 

Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Halk Kütüphanesinde ‘Eşekli Kütüphaneci’ olarak anılan merhum Mustafa Güzelgöz’ün eşeğin iki yanındaki sepetlere koyduğu kitapları köy köy insanlara ulaştırdığını dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, “Allah’a çok şükür, Mustafa Bey’in açmış olduğu o yolda yürüyoruz. Merkepli kütüphaneciler değil; ama otobüslü kütüphaneciler köylere gidecekler ve oradaki kardeşlerimizin vatandaşlarımızın emrinde, hizmetinde olacaklar. Gördüğünüz şu otobüslerin içerisinde kitaplar, bilgisayarlar, vatandaşlarımızın kitap okumaları için kurulu küçük oturma grupları var. Yine burada hizmet verecek arkadaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılayacak buzdolabı, su ısıtıcısı var. Kim bilir, bu kütüphanelerde kitap okuyarak ilim dünyasına adım atacak, bir şekilde okuduğu kitaplardan etkilenerek oradaki kişilere benzemeye çalışacak nice genç evlatlarımız, nice insanlarımız olacak.” dedi.  

25 Milyon Okur, 20 Milyon Kitapla Buluştu

Türkiye’deki kütüphanelerden istifade eden insan sayısında çok büyük bir artışın olduğuna dikkati çeken Bakan Numan Kurtulmuş, geçen yıl genel olarak 25 milyon civarında insanın kütüphanelerden istifade ederek, kütüphanelerdeki 20 milyona yakın kitapla buluştuğunu söyledi.  

Kütüphanelerin hızla bilgi teknolojileriyle buluşturulması için çalıştıklarını belirten Bakan Numan Kurtulmuş, yaklaşık 6 bine yakın bilgisayarın kütüphane kullanıcılarına hizmet vermekte olduğunun da altını çizdi.  

Yaşayan kütüphaneler anlayışı ile kütüphanelerin 24 saat açık kalmasını hedeflediklerini sözlerine ekleyen Bakan Numan Kurtulmuş, “Bu doğrultuda, şimdilik, Türkiye’deki halk kütüphanelerimizin gece yarısına kadar açık kalması için bir seferberlik başlattık ve 61 ilimiz bu hedefe ulaştı.” dedi. 

Dünyada İlk 5’i Hedefliyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye toplumunun yeterince olmasa da okumayan bir toplum olmadığını kaydettiği konuşmasına şöyle devam etti: 

“Türkiye, dünya yayın hayatının endeksleri, yayın sektöründeki payı bakımından 11’inci sıradadır. ISBN numaralarına göre, geçtiğimiz yıl içerisinde, bir önceki yıla göre yüzde 10,8 artışla yaklaşık 60 binin üzerinde yeni kitap basılmış ve Türkiye’de milyonlarca kitap okurumuz var. ISBN numarasında da 11’inci sıradayız. Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri bakımından ilk 5 içerisinde yer alması için gayret sarf ediyoruz. Bunun için yayın sektörünün kalitesinin ve basılan eserlerin sayısının artırılması bakımından gayret sarf ediyoruz.” 

Türkiye’nin yayın dünyasını uluslararası camiaya tanıtmak için uluslararası kitap fuarlarında sürekli görünür olmaya gayret ettiklerini vurgulayan Bakan Numan Kurtulmuş, ayrıca sürdürdükleri bir takım çeviri projeleri ile de eserlerimizin yabancı dillerle yurt dışına tanıtılmasını sağladıklarını söyledi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuşmasının ardından otobüslerin anahtarlarını sahiplerine teslim ederek, Ardahan ile Kastamonu’ya gönderilecek otobüsleri gezdi ve çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.  

Gezici Kütüphane Projesi 

Toplumda okuma alışkanlığını geliştirmek ve yaşam boyu eğitime katkıda bulunmak için gezici araçlarını nitelik ve nicelik olarak yükselten Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerleşik kütüphanelerin bulunduğu yerlerden uzakta yaşayan vatandaşlara gezici kütüphane araçlarıyla hizmet götürüyor.

Gezici kütüphaneler, hasta, engelli veya eve bağımlılar olarak adlandırılabilecek toplumdaki özel grupların; nüfus açısından dağınık bölgelerde yaşayanların veya benzer nedenlerden dolayı yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan insanların bilgi gereksinimlerini karşılamak ve bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlamak üzere, modern kütüphanecilik ilkelerine göre kurgulanmış taşıtlar aracılığıyla hizmet sunuyor.

Kentteki bir vatandaş ile köydeki vatandaşın aynı olanaklardan yararlanmasını sağlayan gezici kütüphaneler, bütün vatandaşlara, büyük bir halk kütüphanesinde bulunan her çeşit bilgi kaynağına, herhangi bir yerde ulaşma, dolayısıyla bilgilenme olanağı sağlıyor.

Türkiye’de ilk defa 1963 yılında gezici kütüphane hizmetleri için taşıt almak üzere bütçe tahsis edilmesiyle başlayan süreç, sonraki yıllarda minibüs ve otobüs gibi çeşitli araçlarla gezici kütüphane hizmetleri ile devam etti.

Söz konusu araçlarda her kesime uygun güncel koleksiyonlar, eğitici ve öğretici amaçlı kullanılmak üzere LCD televizyon, DVD oynatıcı, internet bağlantısı bulunan dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar, okurlar için tasarlanmış oturma grubu, satranç masası ve gezici kütüphane çalışanları için gerekli mini buzdolabı, su ısıtıcı gibi her türlü araç gereç bulunuyor. Vatandaşların gezici kütüphaneler aracılığıyla sadece basılı bilgi kaynaklarına değil, elektronik ortamda sunulan bilgilere de erişebilmeleri, aynı zamanda e-devlet uygulamalarını kullanabilmeleri amaçlanıyor.

Geçtiğimiz yılın sonu itibariyle, 88 bin 691 kayıtlı üyesi bulunan gezici kütüphanelerden 2017 yılında toplam 383 bin 634 okuyucu yararlandı.

 Gezici kütüphaneler bugün olduğu gibi gelecekte de halk kütüphanelerinin kuruluş felsefesi doğrultusunda, toplumun gelişmesine yardımcı olarak toplumsal kalkınmaya katkı sunacak en önemli araçlar olmaya devam edecek.

Ülke genelinde bin 375 noktaya kütüphane hizmeti götüren Bakanlığın hedefi, ulaştığı merkez ve kişi sayısını daha da artırmak.

(28.03.2018)

  • GK (1).jpeg
  • GK (10).jpeg
  • GK (11).jpeg
  • GK (12).jpeg
  • GK (13).jpeg
  • GK (14).jpeg
  • GK (15).jpeg
  • GK (16).jpeg
  • GK (17).jpeg
  • GK (18).jpeg
  • GK (2).jpeg
  • GK (20).jpeg
  • GK (21).jpeg
  • GK (22).jpeg
  • GK (23).jpeg
  • GK (24).jpeg
  • GK (25).jpeg
  • GK (26).jpeg
  • GK (27).jpeg
  • GK (28).jpeg
  • GK (29).jpeg
  • GK (3).jpeg
  • GK (30).jpeg
  • GK (31).jpeg
  • GK (32).jpeg
  • GK (33).jpeg
  • GK (34).jpeg
  • GK (35).jpeg